Voorkom een koude douche, vul de CV ketel tijdig bij!

Het is u misschien wel eens voorgekomen dat u in de ochtend onder een koude douche moest gaan staan. De douche wilde dan niet warm worden. In veel gevallen heeft dit te maken met de druk in de CV ketel. Deze is waarschijnlijk te laag. De ketel moet dan worden bijgevuld. In principe kunt u dit natuurlijk voorkomen door de druk in de ketel regelmatig te controleren.

Het bijvullen van de ketel is een redelijk eenvoudig uit te voeren klusje. Dit kunt u makkelijk zelf. De eerste keer is het misschien even zoeken, maar als u het eens gedaan heeft is het daarna heel eenvoudig. In dit artikel een uitleg hoe dit in zijn werking gaat. Een ketel alsย Vaillant Ecotec Plus heeft ook regelmatig wat onderhoud nodig. Laat u goed adviseren en direct uitleg geven over hoe dit bijvullen precies moet als u een nieuwe ketel laat plaatsen. Laten we van start gaan.

Wat heeft u nodig voor dit klusje?

  • Een slang die u kunt aansluiten op de vulkraan
  • Een emmer om water in op te vangen
  • Iets om water mee op te drogen (oude handdoeken worden aangeraden)

De verwarming moet eerst worden uitgezet, deze mag tijdens het bijvullen niet aan staan. Als de ketel aan stond, is het belangrijk deze uit te zetten en het even tijd te geven. Als de ketel en de buizen zijn afgekoeld (meestal binnen 15 minuten) kunt u de activiteiten gaan uitvoeren.

slang om de CV ketel bij te vullen

Om te beginnen is het belangrijk om het goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de emmer en de oude handdoeken bij de hand zijn, zo voorkomt u een natte vloer. Zodra alle voorbereidingen zijn getroffen is het zaak om de slang aan te sluiten op de vulkraan.

De andere kant van de slang kan worden aangesloten op de ketel. Meestal moet er nog een ventiel worden open gedraaid. Zodra dit is gedaan kan de kraan worden opengedraaid. Vervolgens is het zaak om de drukmeter op de ketel in de gaten te houden. In de documentatie van uw ketel is opgenomen wat de ideale druk is, meestal is dit tussen de 1,5 โ€“ 2 bar zijn.

Zodra de ketel is bijgevuld, kunt u het ventiel weer dichtdraaien en eventueel gemorst water opdrogen. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk om regelmatig de druk te controleren. Als deze onder de 1,5 bar komt, kunt u de ketel opnieuw bijvullen.